3 Mart 2012 Cumartesi

KOZYATAĞI MEHMET ÇAVUŞ CAMİİ

Cami tapu kayıtlarında; 171 pafta, 1191 ada, 15 parselde bulunmaktadır.
Cami ismini; arsasını vakfeden hayır sahibi Mehmet Çavuş'dan almaktadır.
Caminin yapımı için 1981 yılında yola çıkılmış, gerekli müsaadenin alınması, plan proje de dahil olmak üzere geçen 11 yıl sonrasında, Caminin fiilen yapımına 3 Ekim 1992 de başlanmış, 1997 senesinde tamamlanmıştır.
Caminin mimarı; Prof. Dr. Şevket Sunar’dır. İstanbul Teknik Üniversitesin’de hoca olan Şevket Sunar, cami ile ilgili çalışmasını avam proje haline getirmiş, tatbikat projesini yapamadan Hakk’ın Rahmetine kavuşmuştur. Rahmeti Sunar Hocayla birlikte çalışmış, Yüksek Mimar Süha Günenç'in ismini de yad etmek yerinde olacaktır. Proje daha sonra Mimar Mete Fırıncıoğlu tarafından devam ettirilerek, temelden çatıya kadar kontrolü de yapılmıştır.

Caminin mimari yapısında, cami kültürümüzde bulunan kubbe anlayışı, ana kubbe de ifadesini bulmakla birlikte, ana kubbenin dört tarafı, üçerli yatay beşik örtü sistemiyle örtülmüş, son cemaat mahallinde de beşik örtü mimari tarzı kullanılmıştır. Camide son dönem Osmanlı cami mimarisinde görülen aydınlık alanı ve ferahlığını fazlasıyla bulmak mümkündür.

Cami, Mimar Sinan’ın eserleri kadar güzel olmasa da, geçmişden günümüze uzanan mimari anlayışla, yeni nesillere daha güzelini yapma şevkini aşılayan bir anlayıştadır.

Camide bulunan son döneminin nadide hat eserleri; Güzel Sanatlar Akademisi hocalarından Prof. Dr. Erol Eti ile Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi hocalarından, Prof. Dr. Hüsrev Subaşı’nın eserleridir.

Cami iç mekânındaki ahşap işçiliği 
İç Mimar Ayhan Aslan tarafından yapılmıştır. Mihrap, minber ve kürsüde Selçuklu ve Osmanlı çizgileriyle birlikte, günümüz mimari anlayışını ve oymacılık sanatının güzelliğini görmek mümkündür.

Caminin gizli ışıklandırma sistemi; Elektrik Mühendisi Kemal Karaman tarafından yapılmıştır. Caminin değişik mimari yapı anlayışına uygun olarak, ana kubbe altındaki avize hariç, bütün ışıklandırma sisteminin gizli olması, ibadetin özüne uygun olarak insanı dinlendirmekte, huzura sevk etmektedir.

Camide temel rutubetini yok etmek için temel altına drenaj boruları döşenerek, binaya zarar verebilecek suyun tahliyesi hedeflenmiştir. Mimari tasarımının yapılması esnasında 999 kişinin rahatça ibadet edebileceği şekilde düşünülen cami iç mekânı, seccade tarzı uygun ölçülerdeki halı sistemiyle, cami içindeki intizamın teminine yardımcı olunmuştur. Yerden ısıtmalı sistemle ısıtılan camide, ayrıca klima sistemi de mevcuttur.

Caminin şadırvan ve diğer hizmet mekanları, izdihama sebebiyet vermeyecek şekilde düşünülmüş, hatta bu düşünceden hareketle, cami ana kapısı dışa açılır şekilde tasarlanmıştır. Erkekler için olduğu kadar, kadınlara ayrılan mekanların ferahlığı, ibadet ederken dinlenilecek hoş bir mekan imajı çağrıştırmaktadır.

Namaz öncesi ve sonrasında cemaatin müsait zamanını değerlendirebileceği bir kütüphaneye de sahip olan cami, günümüz şehirleşmesinde az görülür cinsten, insanları ferahlatacak tarzda bahçe ve otopark imkanlarına da sahiptir.


Cami bahçesinde, cami görevlisi imam ve müezzinin ikametgahı ile cami derneği olarak kullanılan 3 katlı bina mevcuttur. Bu bina mahallemizde 1967 yılından 1986 yılında vefatlarına kadar ikamet eden ve aslen Denizli ili Babadağ ilçesinden olan Ayşe Panayırcı ve Mehmet Panayırcı'nın vasiyetleri üzerine evlatları tarafından anahtar teslimi yaptırılmıştır.

Cami derneğinin önderliğinde, tamamen hayırsever halkımız tarafından yapılan Cami, asırlar boyu hizmet etmesi anlayışıyla yapılmış güzel bir eserdir.

Yapanlardan, yaptıranlardan, dua edenlerden ve Camide ibadet edenlerden Allah razı olsun. Temennimiz, bizden sonrakilerin daha güzelini yapmalarıdır.

Saygılarımızla.

Kozyatağı Cami Derneği

Etiketler: cami, kozyatağı, kozyatağı mehmet çavuş camii, mehmet çavuş camii, modern cami, Kozyatağı Cami derneği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder